Baan zat? Zo wordt je werk weer leuk


  • 7 juli 2017
  • Joyce Hardholt

Ben je stiekem uitgekeken op je werk? Maar is alleen het ídee van solliciteren al aanstootgevend? Verander gewoon je baan zonder van baan te veranderen.

Dus het kriebelt. Je meer uitdaging in je werk en je verder ontwikkelen. Of je wilt dat je baan beter matcht met je talenten, interesses en ambitie. Dat treft, want daarvoor hoef je niet per se je cv af te stoffen.

Want heb je al eens aan je huidige baan gesleuteld? Daar is een fancy naam voor: job crafting.

Aan de knoppen draaien

Job crafting is aansturen op een betere match met wie jij bent, wat je kan en wat je wilt. Bijvoorbeeld door een gaaf project op te pakken, te samenwerken met die ene leuke collega of meer grip te krijgen op je werk.

Door je baan te finetunen, krijgt je een nieuwe dosis energie en uitdaging. Omdat je werk (weer) betekenis krijgt, kom je ’s ochtends zonder te mopperen uit je nest. Stress raakt je minder en de kans op een burn-out vermindert tot microscopische proporties.

Warmlopen voor je werk

Je gelooft het misschien niet, maar uit onderzoek blijkt dat een werkdruk zo hoog als een skyscraper helemaal niet erg is. Zolang je maar warmloopt voor je werk. En je van je werk meer energie krijgt dan je erin stopt.

Dat verklaart waarom sommige mensen probleemloos 60 uur per week werken. En ernaast nog sporten, een cursus volgen en geen enkele party missen. Terwijl anderen van 20 uur werken al de rest van de week moeten bijslapen.

Aan jou dus om regie te nemen in je baan. En werk te maken van je bevlogenheid en werkplezier. Doe je dit goed, dan gaat je baan nog heel lang mee. Een aantal tips.

Zo haal je het maximale uit je baan

  • Spot kansen en trek ze naar je toe
  • Ga actief op sjouw met je ideeën
  • Experimenteer en ontdek wat wel en niet bij je past
  • Onderzoek de waarde van jouw werk voor anderen (klanten, collega’s)
  • Sta open voor opdrachten waar je nog geen ervaring mee hebt
  • Vraag om feedback om te blijven groeien
  • Werk samen met mensen die energie geven

Jij hebt de regie

Je manager gaat dit niet voor je fixen, dus neem de leiding. Maar bedenk wel dat je werkgever er niet is om je te sponsoren.

Zorg ervoor dat je bijdraagt aan de organisatiedoelen en schuif niet zomaar k*tklussen af op je collega’s. Tenzij je collega’s die klussen juist wél graag doen. Door het gesprek aan te gaan met je leidinggevende en team kun je een win-winsituatie creëren.

In balans

Een laatste gouden tip. Je kunt job crafting verknallen door te eager te zijn. Dan raak je uit balans. Zeg daarom ‘nee’ als je agenda uit zijn voegen barst. Ook tegen die ene superleuke klus.

Het is niet reëel om alles te willen. Er komt wel weer een volgende kans. En anders creëer je die kans zelf, als ondernemende young professional (vette knipoog)!

Joyce Hardholt

Joyce Hardholt


ook

interessant