5 tips voor thuiswerken


  • 4 december 2017
  • redactie YOUNG

Yes, thuiswerken!

Natuurlijk wil je als lekker autonome young professional thuis kunnen werken. En dat kan vaak ook. Of misschien ben je freelancer en is je keukentafel ook je werkplek. Hoe dan ook, thuiswerken is het helemaal. Want thuis schiet je uit je tweedelig grijs en in je huispak. Toch? En wat nou bureau, je kunt toch prima met je laptop op schoot werken vanaf de bank? Kan. Maar ergonomisch niet het allerbeste voor je rug en hallo, het heet thuiswerken. Niet thuis op de bank zitten met je laptop.

5 tips om zo effectief mogelijk thuis te werken

Hier wat tips om zo effectief en productief mogelijk te zijn op die fijne thuiswerkdagen. Dit voorkomt dat je om 20:00 verschrikt in je badjas met een coupe de ravage ontdekt dat je geen boodschappen hebt gedaan en de Albert Heijn dicht is. Dus.

Volg je normale ochtendritueel

Zet je wekker op de normale tijd. Tenzij je normaal echt uren moet reizen. Maar dan nog is het goed om in je normale ritme te zitten. En omdat je eerder begint, en dus al rond 8 uur je eerste mailtje verstuurd hebt en je eerste taak af hebt, kun je ook wat eerder stoppen om leuke dingen te doen. Ga douchen, kleed je aan, drink je koffie en ontbijt wat. Het is overigens wetenschappelijk bewezen dat je met meer zelfvertrouwen werkt als je aandacht besteed aan je kleding en je uiterlijk. Doe er je voordeel mee, ook thuis.

Richt een werkplek in

Je kunt aan de eettafel gaan zitten maar beter is om gewoon aan een bureau in een andere kamer te zitten. Dan heb je echt een duidelijke scheiding van privé en werk. De neiging om etensresten op te boenen of dat tijdschrift op tafel te pakken kun je dan echt onderdrukken. Mocht je geen andere mogelijkheid hebben, leg dan alle vrijetijdsprullaria even weg en maak er echt een werkplek van. Zelfde geldt als je klaar bent: haal dan alle werkspullen weg.

Zet een wekker

Nee, niet omdat je nu voorover in slaap bent gevallen. Maar om je aan je normale werktijden te houden. Zonder afleiding en prikkels en wasjes die klaar zijn en een volle ijskast die om aandacht roept kun je zeker tot 21:00 lekker doorwerken. Maar dat slaat nergens op. Zet de wekker zodat je even iets anders gaat doen, dat doe je op kantoor namelijk ook. En ga gewoon ook even weg van je werkplek om te lunchen en ga een blokje om.

Baas over je eigen tijd

Oké, nu klinkt het net alsof ik heiliger dan de Paus ben. Soms begin ik de dag ook gewoon met een kappersbezoek of doe ik de weekendboodschappen voor 10:00. Of begin ik om 07:00 zodat ik uitgebreid kan lunchen of omdat ik ’s avonds op tijd klaar wil zijn. Plan dingen die moeten en niet anders kunnen gewoon goed tussendoor.

Tot slot

Kom je erachter dat je toch wel erg gevoelig bent voor die chille bank in je huiskamer en dat seizoen Suits dat naar je lonkt, ga dan gewoon alsnog naar kantoor. Of zoek een flexplek voor freelancers. Tot slot: wat mij heeft geholpen is de volgende gedachte tijdens het thuiswerken. “Wát als ik er zo bij zit/hang/lig op kantoor (tenzij je bij Google werkt), mag ik dan blijven?”

redactie YOUNG

redactie YOUNG


ook

interessant