7 trekjes waardoor mensen niet naar je luisteren


  • 19 december 2017

Praat je weleens tegen een muur? Dat mensen niet naar je luisteren, kan zomaar aan jou liggen. Maak jij je misschien schuldig aan deze 7 trekjes? In zijn TED Talk geeft Julian Treasure tips.

#1. Roddelen

Achter iemands rug om over hem praten. We doen het massaal, maar het kan natuurlijk niet. Roddeltantes maken een onbetrouwbare indruk. Je gesprekspartner weet: straks heb je het over míj.

#2. (Ver)oordelen

We luisteren niet graag naar iemand die zich kritisch uitlaat. Tenzij dat op een constructieve, compassievolle manier gebeurt. Maar rechtertje spelen, daar worden we opstandig van.

# 3. Negatief zijn

Iemand die altijd een halfleeg glas ziet vindt niet snel een publiek voor zijn gezeur. Donderwolken gaan we liever uit de weg.

#4. Klagen

We lopen graag met een grote boog om klagers heen. Omdat de klager zich meestal lekker in zijn klaagzang wentelt. Dóé er dan wat aan!

#5. Excuses verzinnen

De hele wereld is verantwoordelijk behalve hij. We kunnen niets met iemand die een bord voor zijn hoofd heeft. Exit!


#6. Overdrijven

Van die mensen die alles supergeweldigfantastisch vinden, daar worden we toch moe van? Echt niet dat diegene oprecht overal zo enthousiast over is.

#7. Wil is wet

Iemand die geen tegenspraak duldt, daar valt sowieso niet mee te praten. Daar steken we dan maar geen energie in. Einde gesprek.

Hoe moet het dan wel?

Natuurlijk geeft Julian je ook tips om wél gehoord te worden. Hij ontwikkelde een formule waarmee je het publiek moeiteloos naar je toetrekt: HAIL.

HAIL staat voor:

  • Honesty (eerlijkheid) – wees duidelijk en rechtdoorzee
  • Authenticity (authenticiteit) – wees jezelf
  • Integrity (integriteit) – doe wat je zegt en belooft
  • Love – heb het beste voor met anderen

Je hebt aan een van deze letters niet voldoende. Het gaat om het totale plaatje. Je kunt tenslotte wel heel eerlijk zijn, maar daarmee jaag je mensen ook onmiddellijk de gordijnen in. Een goede balans is dus het halve werk.

Wat én hoe

De andere helft is niet wat je zegt, maar hoe je het zegt. Je klank, intonatie en volume zijn ook belangrijk om krachtig over te komen. Vraag daarom eens hoe anderen jou ervaren als gesprekspartner. Misschien praat je te zacht, hard, snel, traag of warrig?

In de video hieronder doet Julian alvast een paar stem warming-ups voor. Een echte aanrader als je een serieus gesprek ingaat of een presentatie moet houden. Succes!


ook

interessant