After work maaltijd: maak kennis met de lekkerste Poké bowls


  • 4 september 2017
  • Kim Waninge

Poké bowl? Weer iets nieuws in de Pokémon-hype? Nope. De Poké bowl is een heerlijke, healthy maaltijd, overgewaaid uit Hawaii. Het feit dat dit gerecht ook nog super makkelijk en snel te bereiden is, maakt het een ideale after work maaltijd.

​Wat is een Poké bowl?

Hawaii. Ik denk spontaan aan de serie Lost, de film Pearl Harbor en blonde surf dudes. Maar Hawaii is nu dus ook het walhalla voor de traditionele Poké bowl. Dit zijn veelal kleurrijke bowls met vis, groente en rijst. Eigenlijk lijkt het qua ingrediënten wel wat op Japanse sushi, maar dan als salade in een kom. Vaak worden er ook nog toppings en sauzen aan toegevoegd. 

Poké spreek je trouwens uit als pokay. Op Hawaii is dit gerecht ooit ontstaan onder vissers om visrestjes op te maken. Die vis werd dan gemarineerd in sojasaus en sesamolie. Een lente-uitje en wat sesamzaadjes erbij. No big deal. Nu het een foodtrend is, wordt er flink uitgepakt. De bowls worden aangekleed met verschillende soorten groenten zoals avocado, sojaboontjes (edamame), wortel, zeewier en rode biet. Maar ook sushirijst en sesamzaadjes zien we overal terugkomen. De hele combi van proteïne, vitamines en koolhydraten zorgt voor een gebalanceerde maaltijd.

Hoe maak je zelf een Poké bowl? 4 stappen

Stap 1

Allereerst heb je een of meerdere kommen nodig. Een Poké bowl op een bord vind ik persoonlijk niet kunnen. Vervolgens combineer je een deel sushirijst met je favoriete vissoort. Deze hoort rauw in een Poké bowl, dus zorg voor goede kwaliteit vis.

Stap 2

Van oorsprong hoort de bowl met tonijn, maar zalm leent zich er ook goed voor. Snijd de zalm- of tonijnmoot in mooie blokjes. Soms wordt voor de proteïne ook gegrilde kip, gebakken tofu (vega) of garnaal gebruikt.

Stap 3

Als marinade of dressing kun je aan sesamolie, sojasaus en sesamzaadjes denken. Mag het iets pittiger? Maak dan een mayonaisedressing met wasabi.

Stap 4

Het laatste deel is voor de groente. Lente-uitjes doen het fantastisch in een Poké bowl. Net als avocado, komkommer en edamame. Maar kies vooral zelf je favorieten. Met deze bowls kun je eindeloos variëren.

Poké spots in Nederland

Een Poké bowl maken, is dus super easy. Maar soms wil je gewoon nú eten. Dan heb je het geluk dat er een enorme opmars aan Poké spots bezig is in Nederland. Poké Bowl in Rotterdam was de eerste Hawaiiaanse saladebar in Nederland. In Amsterdam en Utrecht heb je onder andere Poké Perfect en in Den Haag zit The Poké Bar. Onlangs nog opende er eentje in mijn eigen hometown Breda: PokeSpot. Zelf een Poké restaurant beginnen? In het noorden van het land heb ik nog geen hotspots kunnen ontdekken…

Kim Waninge (1987) begon ooit als redacteur bij verschillende kooktijdschriften en werkt nu als Content Marketeer bij Red Banana. Ze is co-auteur van het kookboek Gezondigen: een boek met zowel gezonde als zondige recepten: het beste van beide werelden in één boek! Momenteel werkt Kim aan Het Bananenboek. Dit kun je volgen via @Bananenboek (Instagram, Pinterest, Facebook).