Ben jij je baan ontgroeid? Check de symptomen


  • 6 juni 2017
  • Joyce Hardholt

Onder je niveau werken is een echte energiekiller. Dit kan zelfs tot een bore-out leiden. Blijf dan ook niet hangen in een baan die je bent ontgroeid, weet Joyce uit eigen ervaring.

Te weinig ervaring

Vijf jaar geleden woonden ik en mijn kersverse diploma op een zolderkamertje bij iemand in huis. Mijn dagen bestonden uit vacaturesites doorspitten, motivaties schrijven en uitzendbureau's stalken.

Blijkbaar kan ik leuke brieven schrijven, want ik mocht regelmatig komen kennismaken. Maar elke keer als de telefoon ging zei degene aan de andere kant: ‘we kiezen voor iemand met meer ervaring’.

Niks te verliezen

Tot die ene vacature. Eerst klikte ik ‘m weg, want het was 'maar' een tijdelijke baan ter vervanging van iemand met verlof. Maar ik haalde de vacature toch weer tevoorschijn en dacht er twee hele minuten over na. Wat had ik te verliezen? Liever een niet-perfecte baan dan geen baan.

Een week later zat ik aan mijn nieuwe bureau op kantoor. Vanaf toen kon ook ik meepraten over de VrijMiBo, hoe irritant het is als collega’s appels eten en wat woorden als bilateraal en stand up betekenen!

Studeren, zonde van je tijd

Het eerste halfjaar in die baan was zo leerzaam dat ik mijn jarenlange studie zonde begon te vinden. Ik had beter hier meteen aan de slag kunnen gaan! Na een contractverlening was ik dan ook helemaal in de wolken.

Tot… de werkdagen eindeloos leken te duren. De taken werden routine en ’s ochtends opstaan een hel. Op zondagavond zuchtte ik dat het weekend wel wat langer mocht duren en bleef ik uit protest tot diep in de nacht op.

Is dit het nou?

Steeds vaker overviel dat gevoel van “is dit het nou?” me. Dagelijks checkte ik de vacatures, maar ik durfde de stap niet aan. De laatste tijd vond ik mezelf helemaal niet goed in mijn werk. Ik werd onzeker omdat mijn talenten niet echt werden aangesproken. Alleen had ik dat niet door.

“Je mag niet klagen, veel young professionals hebben het slechter dan jij” werd mijn nieuwe motto. Maar de realiteit was dat ik in die baan was uitontwikkeld.

Succesverhaal? Ehhhh

Nu verwacht je van mij natuurlijk een succesverhaal over het zetten van de volgende stap. Nou… nee. De onzekerheid die ontstond hield me tegen. Ik bleef er nog een krap jaar zitten, tot er een streep door kwam vanwege bezuinigingen.

Ik ben dankbaar voor mijn eerste baan, omdat ik met die ervaring op zak werd aangenomen bij mijn huidige werkgever. Maar achteraf had ik moeten aankaarten wat er speelde. Misschien had ik wel de ruimte gekregen om mijn talenten te ontdekken en mezelf een jaar onzekerheid bespaard. Of ik had eerder afscheid kunnen nemen. En niet steeds denken: "die droombaan komt later wel."

Wanneer is later?

Vraag jij je ook af wanneer je klaar bent voor de volgende stap? Of je nou binnen je huidige baan wil groeien of elders. Als ik nu terugkijk weet ik precies wat het antwoord is: zodra je je überhaupt afvraagt of het tijd is.

Om het nog makkelijker te maken, check of jij deze symptomen hebt.

  • Je werk daagt je niet (meer) uit
  • Je krijgt niet de kans om eigen projecten te starten en hebt geen autonomie
  • Er wordt niets gedaan met je ideeën
  • Je bent sneller gefrustreerd of heb geen zin in je werkdag
  • Je kijkt met scheef oog naar senior collega's omdat je wel op hun plek zou willen zitten
  • Je kijkt ineens weer op vacaturesites en wordt enthousiast van 'wat er te koop is'.

Het leven is te kort voor een baan die energie kost in plaats van geeft. Dus ben je je baan ontgroeid? Shop die nieuwe job!