De blinde vlek in jouw energiebalans


  • 13 november 2017
  • Jeffrey Zwinkels

Jonge werkenden willen veel en dus doen ze veel. Ze werken hard, hebben een goed gevuld sociaal leven en zijn actief in verschillende nevenactiviteiten. En eerlijk is eerlijk. In de (werk)omgeving worden ze veelal geprezen om die actieve houding. Ze pakken veel aan, staan open voor feedback en zijn altijd op zoek naar groei. Het zijn de ‘enthousiastelingen’, de ‘leergierigen’.

Niks mis mee zou je denken.

Blinde vlek

Of toch wel? Is hier sprake van een tegenstrijdigheid? Enerzijds kijken we met een positieve bril naar de actieve, enthousiaste en leergierige jonge werkenden. Terwijl aan de andere kant deze zelfde jonge werkenden al jaren in toenemende aantallen uitvallen door stressklachten, of erger nog, een burn-out. De blinde vlek is dat de hoge energie die jonge werkenden inzetten vaak onvoldoende wordt aangevuld. Er is sprake van onvoldoende energiemanagement.

De batterij opgeladen houden

Energiemanagement gaat kort gezegd over het vermogen om je energiebatterij opgeladen te houden. We beschikken over een gelimiteerde voorraad aan energie. Dat geldt voor alle mensen, en dus ook voor jonge werkenden. Dit vraagt om een continue juiste balans in het op –en ontladen van de energiebatterij in fysieke aspecten zoals:

  • de juiste voeding;
  • beweging;
  • slaap.

En in psychisch-mentale aspecten als:

  • de juiste ontspanning;
  • sociale contacten;
  • werk doen dat aansluit bij wat jij belangrijk vindt in het leven.


Je batterij ontladen door structureel over te werken, gemiddeld minder lang te slapen dan noodzakelijk en daar ook nog een ongezond voedingspatroon op na te houden, kun je zeker een tijdje volhouden. Zodra dat structurele overwerk ook nog eens van je gevraagd wordt in een baan waar je niet (meer) gelukkig bent, loopt de batterij al sneller leeg. Je begrijpt het, op een gegeven moment gaat dit mis. Zeker als er aan de andere kant structureel te weinig oplaadmogelijkheden voor iemand zijn.

De juiste energiebalans is individueel maatwerk

Op hoofdlijnen is energiemanagement voor iedereen hetzelfde. In detail komt het aan op individueel ‘maatwerk’. Dus, wat voor de ene persoon goed werkt in het opladen van de batterij, kan voor iemand anders niet of minder goed werken. De één ontlaadt sneller door minder slaap dan de ander. En een bezoek aan de sportschool kan ook per persoon een verschillend effect hebben op de energiebalans. De juiste balans zul je dus zelf moeten uitvinden.

Effectief energiemanagement vraagt om het vinden van de juiste balans. Maar hoe vind je die? Wil je daar meer over weten? Lees dan mijn volgende blog over de juiste motivatie in energiemanagement.


ook

interessant