Deze baan is supersexy in 2020


 • 30 mei 2017
 • Freek van Kraaikamp

Wil je indruk maken op die leukerd in de kroeg, dan helpt het niet echt als je puttenveger of accountant bent. Freek zocht uit welke baan het sexiest is over een paar jaar. Kun je je alvast laten omscholen.

Wiskunde en statistiek behoren meestal niet tot de schoolvakken waar we met de meeste liefde aan terugdenken. Toch is er in het bedrijfsleven weinig belangrijker dan data. Winst en verlies, marges, investeringen en vooral de return on investment. En met de komst van het internet wordt het alleen maar belangrijker.

Je ziet ‘m al aankomen. Het beroep dat het meest in trek raakt is die van… data-analist.

Data is hot

Of cijfers en data nu leuk zijn of niet, ze geven ons wel onmisbare inzichten waarmee we onze resultaten kunnen verbeteren. Als iemand er chocola van maakt tenminste. Er zijn dus mensen nodig die dit gaan interpreteren. Het World Economic Forum voorspelt dan ook dat data-analisten fiks in trek zijn in 2020.

‘Computational thinking’

Maak je borst maar nat, want Fast company omschrijft ‘computational thinking’ zelfs als dé te bezitten skill in 2025. Zij omschrijven computational thinking als “the ability to manage the massive amounts of data we process individually each day, spot patterns, and make sense out of all of it.

Bergen ongestructureerde data

Het gaat richting 2025 dus om data, data en data! Small data, big data en patronen. Ook in ons eigen landje is de strijd om de data-analist al lang uitgebroken. “Merken en grote organisaties zitten door de digitalisering op almaar groeiende bergen ongestructureerde data, die onder meer afkomstig zijn van klantcontacten, conversaties op social media en surfgedrag,” schrijft Intermediair in een artikel. En als je het zo zegt, dan klinkt data ineens niet zo stoffig meer.

Data-analyse in gewone mensentaal

Maar de vraag is natuurlijk ook: Wat zegt een data-analist als die leukerd in de kroeg wil weten wat je doet? Het Intermediair-artikel noemt een viertal opties:

 • Social listening
  In gewone mensentaal: Je gaat online op zoek naar wat er over je merk of product gezegd wordt. Wil je hier meer over weten, check dan de 8 manieren om social listening in te zetten van Social Media Examiner.
 • Machine learning
  In gewone mensentaal: Je bouwt modellen die (herhaald) leren van data. Sorry, veel menselijker kan ik het niet maken. Meer weten? Dit artikel legt uit wat machine learning inhoudt.
 • Datamining
  In gewone mensentaal: Deze is gelukkig makkelijker. Je gaat hierin op zoek naar verbanden in grote data aantallen. Het MKB Servicedesk legt uit wat datamining is en hoe het werkt.
 • Customer journey mapping
  In gewone mensentaal: Je brengt de gehele ‘klantreis’ in kaart. Welke stappen neemt je klant van interesse tot aankoop? En waar haakt hij of zij af? Frankwatching schreef hier een mooi artikel over met 6 gouden regels voor customer journey mapping.

Data blijft voorlopig hot

Als je de mogelijkheden bedenkt van die almaar groeiende berg data, dan is de analyse hiervan niet alleen sexy, maar ook essentieel. Hoe meer we doen, des te meer we meten. En om nog meer te leren uit die gemeten data hebben we data-analisten nodig. Het wordt in de huidige (online) samenleving steeds normaler om te meten. We tellen de bezoekers op onze site, zien het aantal likes en shares op onze social media en als we het slim spelen zien we zelfs wie, waar en wanneer mensen onze mailings openen. Dit zal in de komende jaren alleen maar meer en geavanceerder worden.

The advance of big data shows no signs of slowing. If companies sit out this trend’s early days for lack of talent, they risk falling behind as competitors and channel partners gain nearly unassailable advantages. Think of big data as an epic wave gathering now, starting to crest. If you want to catch it, you need people who can surf,” aldus Harvard Business Review.

Heb ik je nog niet overtuigd? Lees dan het artikel van Thomas Davenport in Harvard Business Review: Data Scientist: The Sexiest Job of the 21st Century.

Verzekerd van werk

Wil je de komende decennia verzekerd zijn van werk, dan is dit de toptip van dag: laat je omscholen tot data-analist. Er leiden namelijk meer wegen naar Rome. Een mooie start kun je maken op de pagina van de Nationale Beroepengids. Van bedrijven tot vacatures en opleidingen. Alles staat hier prachtig op een rij.

Heel veel succes en tot in 2020!


ook

interessant