Druk en gestrest? Onderzoek welke overlevingstechnieken jou belemmeren


  • 8 januari 2018
  • Mariëlle Lunenburg

Mariëlle herkent stresssignalen van een kilometer afstand. Nu wel. Maar op haar 26e raakte ze burn-out. Ze schreef vervolgens het boek ‘Jong Opgebrand’. In deze blog deelt ze hoe overlevingsstrategieën, ofwel ‘overlevers’, juist averechts kunnen werken.

Je hebt het druk en als antwoord daarop ga je nog harder werken. Je hoopt daardoor meer rust te krijgen in je hoofd. Herkenbaar? Een automatische reactie die in sommige situaties behulpzaam is, maar die je op de lange termijn uitput.

Overlevers inzetten

Die automatische reactie wordt ook wel een overlever genoemd. De laatste tijd merk ik dat ik overal overlevers voor inzet. Zo zijn mijn overlevers vermomd in diverse hoedanigheden, zoals constant focussen op andere mensen, te veel mijn best doen, zaken rationaliseren of alles blijven overdenken op zoek naar verklaringen en oplossingen.

Allemaal vluchtmethodes om niet werkelijk te hoeven voelen en daar naar te handelen. Jep, ik zet écht alles in om maar niet mezelf te hoeven zijn. Behoorlijk confronterend en vermoeiend als je je daar langzaamaan bewust van wordt.

Onderdrukken is wat we doen

Waarom hebben we die overlever nodig? We proberen daarmee bepaalde gevoelens, emoties of gedachten te onderdrukken. Ofwel, we vermijden dingen en gaan op de vlucht voor wat er werkelijk in ons leeft.

De nog-harder-werken modus kan bijvoorbeeld camoufleren dat je de confrontatie met je leidinggevende of een directe collega niet aan durft te gaan. Misschien omdat je te veel werk krijgt, de workload niet eerlijk verdeeld is of omdat hij of zij geen rekening houdt met jouw behoeften.

Gehoor geven aan jezelf

Ook kan het zijn dat hij op jou leunt, verbaal goed zijn grenzen aan kan geven of om het minste of geringste zit te huilen omdat hij zelf onzeker is. Hierdoor kun je het gevoel krijgen dat je alles voor de ander moet oplossen.

Of misschien gaat het wel verder dan dat. Dat je de confrontatie niet aandurft omdat je bang bent om afgewezen te worden of dat een ander je mogelijk als niet goed genoeg bestempelt. Met als resultaat dat je je gevangen voelt. En geen gehoor geeft aan jouw innerlijke stem. 

Bij de onrust blijven

Maar zodra de afleiding van hard werken of zorgen voor de ander weg is, ontstaat de onrust. Alleen heb je vaak geen idee waar die onrust vandaan komt. Regelmatig voelt dat zo ongemakkelijk dat je toch maar weer afleiding gaat zoeken in hard werken en druk zijn.

De kunst is alleen om bij die onrust te blijven. Dat het er mag zijn. Wanneer dat zo is, kun je het ook weer laten gaan. En komt het antwoord vanzelf wel waarom je die overlever weer eens ingezet hebt.

Succes met onderzoeken hoe dat bij jou zit!

Mariëlle Lunenburg (1984) is auteur van het boek Jong Opgebrand en communicatieadviseur binnen de overheid. Ook geeft zij lezingen/workshops op het gebied van stress en werkdruk. In Jong Opgebrand staan verhalen van young professionals die worstelen met stress, burn-out klachten en (sociale)druk op het werk en in hun privéleven.


ook

interessant