Goed advies voor uitstellers


  • 6 november 2017

Ben jij zo’n type dat deadlines ruimschoot haalt en je planning netjes op orde hebt? Of zit er een stemmetje in je hoofd dat zegt: ‘Aan het werk… Ooooh kijk een filmpje met kittens’? Ontdek hoe uitstelgedrag jouw leven verknalt.

Tim Urban, zelf een notoire uitsteller, noemt die innerlijke stem een instant gratification monkey. Dit is het deel van jou dat zich laat afleiden door de korte termijn, zoals kattenfilmpjes. Die donderstenen zijn tenslotte veel leuker dan de taak waarop jij je eigenlijk moet richten.

Stressmaker

Herken je dit? Stel, je moet 's avonds nog een rapport afmaken en klapt je laptop open. Voordat je het weet hebben je vingers youtube.com ingetypt, ben je vele filmpjes van viervoeters verder en zijn er een paar uur voorbij. Leuke uren, dat wel, maar je baas verwacht toch echt morgenochtend dat rapport op zijn bureau. Dat wordt nachtwerk. Stress! Hoe kon je dit laten gebeuren?

Dominant aapje

De schuldige is je overactieve monkey, die je rationele stem overschreeuwt en overruled. Je ratio denkt na over wat je wilt bereiken en wat je daarvoor moet doen. Tenslotte moet je weleens dingen doen waar je geen zin in hebt, maar die wel nuttig zijn. Denk aan je huis schoonmaken, rekeningen betalen en de belastingaangifte invullen.

Maar als het aan je monkey ligt, breng jij je vrije tijd op YouTube door. Is je monkey dan altijd evil? Nee hoor. Soms zijn je ratio en monkey het zowaar met elkaar eens. Wanneer je work-out erop zit en de vaat schoon in de kast staat bijvoorbeeld. Zo’n moment dat je op de bank ploft en denkt: ‘wat nu?’ Dan is het tof dat jij je prima vermaakt met filmpjes van kleine tijgers. Lekker ontspannen!

Veiligheidsnet

Maar wat als je hopeloos onproductief bent wanneer je iets belangrijks moet doen? Je weet dat je aan de slag moet en dat je in de knel komt. Dat maakt de capriolen van die dwaze kat toch iets minder leuk om naar te kijken. In plaats van een snoeiharde schaterlach brengt het alleen een voorzichtig glimlachje teweeg.

Gelukkig komt je brein met een ingebouwd veiligheidsnet. Als de deadline nadert, ontstaat paniek. Die paniek zorgt ervoor dat je NU YouTube afsluit en een nachtje doorwerkt in het gezelschap van twaalf koppen koffie. Zo haal je toch je deadline. Nét.

Stoppen met uitstellen

Het échte probleem ontstaat echter wanneer er geen deadline is. Dan raak je niet in paniek en kom je dus minder snel in actie. Het kan tenslotte volgende week ook wel. Of volgende maand. Op die manier blijf je het voor je uitschuiven en bereik je niet wat je wilt.

Daar is maar één medicijn tegen. Leer je monkey herkennen en wees je bewust wanneer hij de regie pakt. Vanuit bewustwording kun je kiezen voor effectief gedrag en afrekenen met je uitstelgedrag. Want bedenk eens hoe snel een week, een maand, een jaar voorbij zijn. Je monkey steelt jouw kostbare tijd en energie. Laat jij je dromen nog langer onvervuld door een hersenloos aapje?


ook

interessant