Hoe houd je alle ballen hoog?


  • 22 juni 2017
  • Mariëlle Lunenburg

Mariëlle herkent stresssignalen van een kilometer afstand. Nu wel. Maar op haar 26e raakte ze burn-out. Ze schreef vervolgens het boek ‘Jong Opgebrand’. In deze blog: je wilt en moet van alles in je leven. Hoe krijg je dit allemaal georganiseerd?

Als young professional moet je misschien heel veel ballen in de lucht houden. Zowel werk als privé. Denk aan je baan, eigen bedrijf, partner, kind(eren), familie, vrienden, verenigingsleven, sporten, vrijwilligerswerk, et cetera. Om moe van te worden. Hoe krijg je het allemaal georganiseerd en blijft het toch leuk? En hoe zorg je ervoor dat je ook nog tijd voor jezelf hebt, zodat je niet uit balans raakt en jezelf voorbij loopt?

Tijdens een etentje met vrienden heb ik de vraag gesteld hoe zij hiermee omgaan. Daar kwamen verschillende dingen uit. De leukste en bruikbaarste inzichten deel ik met je.

1. Trouw blijven aan jezelf

Op de eerste plaats is het onmogelijk om alle ballen hoog te houden. Ja, je leest het goed. Daar kun je dus vanaf nu gewoon mee gaan stoppen. Je zult keuzes moeten maken. Anders blijf je overal ‘ja’ tegen zeggen en dat houd je niet vol! Je energieniveau raakt beneden peil wat uiteindelijk kan leiden tot overspannenheid.

De vragen die je jezelf kunt stellen zijn: leef jij het leven dat je wilt leven? Blijf jij trouw aan jezelf of probeer je te voldoen aan de verwachtingen van anderen? Laat je je dag opslokken door kleine onbelangrijke zaken? Wie of wat vind jij belangrijk?

Als je dat weet, kun je je keuzes daarop baseren. Zodat ze passen bij hoe jij wilt leven. Leiderschap over jezelf is daarbij het allerbelangrijkste. Want alleen jij bepaalt hoe jij dag in dag uit wilt leven en handelen.

Tips van echte young professionals

Vriend C heeft voor zichzelf vier kenwaarden (vrijheid, avontuur, liefde en lol) gekozen. Voor hem is dat een hulpmiddel om keuzes te maken. Valt iets niet binnen die kernwaarden, dan doet hij het niet.

Vriendin D heeft het voor zichzelf praktischer ingestoken en houdt standaard één rustdag in het weekend. Zij maakt dan geen afspraken en doet alleen de dingen waar ze die dag zin in heeft. Op die manier kan ze zichzelf opladen om de drukke (werk)week weer aan te kunnen.

Vriend E mediteert elke dag en probeert niet alles meer vol te plannen. Hij maakt juist tijd voor zichzelf om de werkweek los te kunnen laten. Ook is hij gestopt met het maken van lijstjes. Op basis van zijn gevoel besluit hij of hij ergens zin in heeft waardoor dingen spontaan ontstaan. Contacten met minder goede vrienden zijn daardoor afgenomen. Maar de relaties met zijn partner, familie en naaste vrienden zijn juist hechter. Het leven vanuit zijn gevoel geeft hem meer rust. Hierdoor kan hij bewuster genieten van de dingen die hij doet. Volgens hem gebeurt er dan meer dan wanneer hij van zichzelf lijstjes af ‘moet’ werken.

2. Eerlijk zijn naar jezelf en anderen

Om op het werk de boel draaiende te kunnen houden, is het belangrijk om jezelf kwetsbaar op te durven stellen. En aan te geven wanneer iets te veel is. Neem het heft in eigen handen en organiseer zelf een structureel overleg met je manager. Vertel hem hoe het persoonlijk met je gaat en met je workload.

Uiteraard is het dan wel fijn als je een people manager hebt waarbij je je veilig voelt om zaken aan te kaarten. Lukt dat niet bespreek dan met je collega’s hoe het gaat en kijk of je onderling zaken van elkaar over kunt nemen. Ben je zelfstandig ondernemer? Wees dan eerlijk naar jezelf; past dit bij mij en mijn volle agenda? Of laat ik de buitenwereld nu bepalen wat ik ‘moet’ doen?

3. Andere prioriteiten en accepteren dat het zo is

Vriendin F heeft een gezin met twee kinderen. Zij heeft voor zichzelf besloten dat het prima is dat haar carrière nu op een laag pitje staat. Haar werk is wel belangrijk voor haar, maar niet meer haar prioriteit. Ze geniet enorm van haar kroost en accepteert dat ze haar vriendinnen nu wat minder ziet. Om op te laden tussen de luiers, to-dolijstjes en volgepropte agenda’s heeft zij één avond in de week oppas. Zodat ze wat leuks kan doen met haar partner. Eén avond in de week gaat ze sporten en heeft ze tijd voor zichzelf.

Ballen laten vallen en zelf keuzes durven maken, vereist moed. Alleen dan kun je het leven gaan leven dat je graag wilt. Succes!

Mariëlle Lunenburg (1984) is auteur van het boek Jong Opgebrand en communicatieadviseur binnen de overheid. Ook geeft zij lezingen/workshops op het gebied van stress en werkdruk. In Jong Opgebrand staan verhalen van young professionals die worstelen met stress, burn-out klachten en (sociale)druk op het werk en in hun privéleven.


ook

interessant