Hoe Tim een juiste energiebalans vond


  • 13 november 2017
  • Jeffrey Zwinkels

In mijn vorige blog schreef ik over de blinde vlek in jouw energiebalans. De vraag bleef daarbij echter: hoe vind ik die juiste energiebalans?

Van mentor naar bedrijfsarts

Tim wordt goed begeleid op zijn werk en heeft vandaag weer een gesprek met zijn ervaren mentor. ‘Hoe gaat het met je’, vraagt de mentor. ‘Ja, lekker bezig!’, zegt Tim. ‘Ik ben door mijn manager gevraagd om mee te werken aan een erg uitdagend project. Ondanks dat ik mijn huidige werkzaamheden bijna niet rond krijg, kan ik deze kans echt niet laten lopen. Verder ben ik sinds kort bestuurslid in een vereniging voor young professionals. Volgende maand staat er een groot evenement op de planning waar we hard aan werken. Bij elkaar allemaal erg druk dus, maar wel heel gaaf!’ Acht maanden later slaat Tim een sessie met zijn mentor over en meldt zich bij de bedrijfsarts. ‘Ik kan niet meer’, zegt Tim geëmotioneerd.

Tim wilt meer tijd voor zichzelf

Tim gaat aan de slag met een coach. Samen komen ze erachter dat hij zijn energie vooral inzette vanuit de motivatie om carrière te maken. Dat vond hij belangrijk. Hij verkoos avonden doorwerken voor een avondje sporten. Hij verkoos een groot netwerk opbouwen voor een avondje ontspanning op de bank. En dat was niet erg. Hij mocht natuurlijk ook ambitieus zijn en een groot netwerk nastreven. Het had hem helaas wel opgebrand thuis doen belanden. Als de coach hierop inzoomt wordt duidelijk dat Tim eigenlijk ook meer tijd voor zichzelf zou willen hebben. Stap voor stap werd Tim zich bewuster van de voor hem juiste energiebalans.

Zo vind je de juiste energiebalans

De juiste energiebalans vind je door naar jouw juiste motivatie op zoek te gaan. Waar doe je het voor in jouw leven? Wat is het nu echt dat je gelukkig maakt? Waar gaat je hart werkelijk sneller van kloppen? Is het echt alleen die flitsende carrière? Of is het in het geval van Tim ook vaker tijd voor jezelf hebben? Er zijn talloze vragen die je jezelf kunt stellen om hierachter te komen. Durf je vervolgens te kiezen om je energie in te zetten voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn, dan creëer je een juiste energiebalans. Zo kiest Tim er nu af en toe voor om een netwerkborrel over te slaan en in plaats daarvan lekker te gaan sporten. En hoe ga jij je energie vanaf nu inzetten?

Jeffrey Zwinkels

Jeffrey Zwinkels


Ook

interessant