Hot pilates: hot or not?


  • 24 mei 2017
  • Carlijn Dreijer

Of ik een lesje hot pilates wilde volgen. Natuurlijk! Want hot pilates is hotter dan hot. Letterlijk en figuurlijk. Alle sterren in Hollywood doen het al dus ik kon niet achterblijven. Het is gewoon pilates, een sport waarvan ik dacht dat het alleen voor slangenmensen was, maar dan in een ruimte met een temperatuur van 35 graden. Die trouwens al snel opliep richting de 40 graden, maar dat geheel terzijde.

Hocus, pocus, Pilates, pas

Pilates is gericht op het stretchen en versterken van het lichaam om meer balans en spiersterkte te krijgen, en om je spieren flexibeler te maken en je houding te verbeteren. Tijdens gewone pilates ligt de nadruk op het uitvoeren van deze oefeningen in combinatie met meditatie. Hot pilates richt zich meer op de spierontwikkeling en het verbannen van pijn.

Stationair transpireren

Bloedfanatiek stond ik te popelen om de hete zaal te betreden. Een prachtige en subtiel gespierde instructrice (hoeveel uur pilates is daar voor nodig?) legde me uit dat ze bij elke oefening een ‘light’ variant uitlegt voor de beginners. Ik was overigens een van de enige beginners van dit flexibele clubje mensen. Eenmaal in de zaal ging ik niet stationair transpireren, wat ik wel had verwacht. Het hoeft in Nederland soms maar 25 graden te zijn om de zweetdruppeltjes op mijn voorhoofd te laten parelen en m’n haren te laten opkrullen. Maar nee. Ik had twee flessen water in de aanslag en ik was klaar om te beginnen.

Strak in m’n vel

Nou, en voor ik het wist waren we al een halfuur bezig. Pas toen kreeg ik het echt heel erg warm en begon het hevige zweten. Alsof je in de sauna zit. Mijn spieren brandden en al m’n ledematen trilden bij elke beweging. Maar het is serieus best goed te doen voor iemand die voor de gezelligheid hockeyt. Na nog een halfuur bouwden we langzaam af. Door mijn hoofd schoten allerlei beelden van mezelf met loeistrakke spieren. Je moet jezelf op de been houden, toch? Om me heen zag ik de benen omhoog schieten, allemaal keurig recht en beheerst. Ik begreep van een andere deelnemer dat je echt elke week verbetering ziet in je beweging en houding. Dat geeft de burger moed. Na afloop is het zaak dat je voldoende blijft drinken anders krijg je knallende koppijn.

Hot pilates: yay or nay?

Ik voelde me na afloop de blakende gezondheid zelve. Zelden heb ik me zo fijn en voldaan gevoeld na een proefles. Want als ik dan ga sporten, wil ik er verzekerd van zijn dat ik ga transpireren. Nou, dat lukt gegarandeerd met hot pilates. Als je toch al een bad hairday hebt, adviseer ik je zeker om een klasje mee te pakken. En de volgende dag: heerlijke spierpijn. Van spieren waar ik niet van wist dat ik ze had. Dan weet je zeker: ik ben lekker bezig geweest.


ook

interessant