Je vindt jezelf niet terug op reis


  • 14 augustus 2017
  • Anouk

Vorig jaar april vertrok ik alleen op reis naar Azië. Midden in de bergen van Nepal, zat ik vanaf een rots te kijken naar de gigantische witte bergtoppen van 7000m. Er kwam een man naar me toe. Hij vroeg: ‘Ben je hier alleen?’. ‘Ja’, zei ik. ‘Alleen op reis.' 'Ben je op zoek naar jezelf?’.

Een bekende vraag en misschien zijn er ook wel mensen die puur daarom alleen op reis gaan. Maar om jezelf te vinden, hoef je niet op reis. Dat kan nu, hier en overal. Ik zie al voor me hoe ik daar in de rondte zou vragen: ‘Hoi, hebben jullie Anouk gezien? Ik ben haar kwijt’. De man vroeg: ‘Waarom ga je dan alleen op reis?’. ‘Dat ga ik je vertellen’, zei ik.

Vrijheid

Toen ik 21 jaar was, heb ik voor het eerst alleen door Australië gereisd. ‘Een onvergetelijke ervaring’, zei ik tegen de man. Hij vroeg aan mij waarom. ‘Omdat ik voor het eerst een langere tijd helemaal alleen was. Het gaf een gevoel van ultieme vrijheid. Er was niemand met wie ik rekening hoefde te houden en als ik zin had in gezelligheid waren er genoeg andere reizigers.

Je bent op jezelf aangewezen en dat geeft een vrij, gelukkig en krachtig gevoel. Het mooie is dat dat gevoel uit jezelf komt. Je hoeft dus niet op reis te zijn om het te ervaren. Net als dat je niet op reis hoeft te zijn om jezelf te vinden. De kunst is om het gevoel vast te houden, als je thuis bent. Dat kan namelijk, maar je moet het wel zelf doen.’ ‘Hoe doe je dat dan?’, vroeg de man. ‘Dat leg ik je straks uit’.

Ontdekken

Na mijn ervaring in Australië dacht ik altijd: ‘Ik wil ooit nog alleen op reis naar Azië’. Het leuke van reizen is dat het je horizon verbreedt. Je stapt buiten je comfort-zone. Als je alleen op reis bent, sta je open. Open voor het land waar je doorheen reist, voor de mensen die je ontmoet, de cultuur, het avontuur en voor jezelf. Je staat open om te ontdekken. Daarom vind ik het zo waardevol. Want ontdekken is leren en leren is ontwikkelen.

Zo ging ik alleen met een gids op een 12-daagse trektocht door de Nepalese bergen met een pass van 5416m. Het avontuur begon in een te klein busje, met teveel mensen, kippen, muziek en een hoop hobbels in de weg langs een rotsachtig ravijn. Elke dag 4 tot 5 uur wandelen en in een rustig tempo om hoogteziekte te voorkomen. Na het eerste uur wandelen, dacht ik even: ‘Waar ben ik aan begonnen..’. Maar toen ik eenmaal in het ritme zat, was het genieten.

Een prachtige route door kleine kleurrijke bergdorpjes, omringd door bergen boven de 7000m. Als je niet oppast sta je om de 15 meter stil, omdat je een foto wilt maken van een beeld wat niet met een camera is te vangen. Een tocht met een fysieke uitdaging, mentale rust en dwars door de natuur. Je ontmoet verschillende mensen en iedereen staat open, net als jij. Je voelt je verbonden, omdat je dezelfde uitdaging aangaat. Reizen geeft een bijzondere ervaring, waarbij je een nieuwe kant van de wereld ontdekt en van jezelf.

Genieten

Het is een open deur, dus ik wijd er ook niet teveel over uit. Maar op reis ga je natuurlijk vooral om te genieten. Even afstand te nemen van het leven thuis. Plezier te maken met de mensen die je ontmoet en te genieten van alles wat je beleeft.

Verrijken

Naast de verrijking door de ervaringen, cultuur en mensen die je spreekt, koos ik er bewust voor om iets te doen om mij zelf te verrijken. Thuis had ik het boek: ‘Boeddhisme in alle eenvoud’ gelezen. Dit beschrijft kort en duidelijk, zonder teveel religieuze aspecten, waar het boeddhisme voor staat. Hier stonden herkenbare elementen in die ik had gelezen in persoonlijke ontwikkelingsboeken en die ik leerde van mijn coach. Het boeddhisme is voor mij terug naar de oorsprong van persoonlijke ontwikkeling. Samen met 41 anderen uit verschillende landen heb ik een vijf-daagse cursus in een klooster gevolgd over het boeddhisme: de filosofie, psychologie, zelf inzicht en meditatie. Ontzettend leerzaam. 

Keep the flow alive

Terug naar wat ik beloofd had. Vrijheid, ontdekken, genieten en verrijken, dat is waarom ik alleen op reis ben.‘Hoe houd je dat vrije, gelukkige gevoel van je reis vast?’, had de man aan mij gevraagd. Beter gezegd: wat heb je nodig om dit gevoel te hebben? Ik gaf hem het volgende antwoord: ‘Elke gedragsverandering vraagt om herkenning, bewust zijn en opnieuw kiezen. Kijk voor jezelf welke elementen bijdragen aan jouw reisgevoel. Bij mij is dat onder andere: zijn in een warme omgeving, kiezen waar ik zin heb en mezelf niet het gevoel geven dat ik iets anders moet doen.

Dit wetende, kwam ik er achter dat ik hetzelfde gevoel thuis kon creëren. Voor mij is dat op zaterdagochtend in een klein Italiaans tentje om de hoek met een kop koffie en een krantje. Just keep the flow alive!’

Reizen is leren, ook over jezelf!


ook

interessant