Op sollicitatiegesprek? Maak niet deze stomme fout


  • 11 september 2017

Stel, je ziet een toffe vacature. Een perfecte match! Je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Maar na 12 minuten sta je weer buiten. Het overkwam Joyce. Welke fout maakte zij tijdens het gesprek? En hoe kun jij dit voorkomen?

Daar zaten ze, aan de andere kant van de tafel. Een comité van vier man, strak in het pak. En daar zat ik. Een starter die hen moest overtuigen dat ik de beste uitgeefassistent was die ze zich maar konden wensen. Het was mijn allereerste gesprek voor een serieuze baan.

Waarom moeten we jou aannemen?

Zo kwam het dat ik nerveus heen en weer zat te schuiven op mijn stoel. Toen ze vroegen waarom ze mij moesten aannemen, begon ik te vertellen over de ervaring die ik had opgedaan tijdens bijbanen en stages.

Een van de vier onderbrak me. “Die ervaring hebben de andere sollicitanten ook. Waarom moeten we JOU aannemen?”

Alarm, alarm, alarm

Een confronterende vraag. Mijn brein ging op blanco, zoals hij wel vaker doet in lastige situaties. En dus bleef ik verbluffend stil. Niet voor een paar ongemakkelijke seconden. Nee, voor een eeuwigheid. Totdat iemand zei: ‘Tja, als je daarop geen antwoord hebt, dan ben je niet wat we zoeken.’ Ik knikte beduusd.

Even later stond ik buiten met een baalmeter die schokkend diep in het rood stond. In de vacaturetekst had ik mezelf helemaal teruggezien. Waarom stond ik dan met de mond vol tanden? Waarom kon ik mezelf niet verkopen?

Levend CV

Tijdens het gesprek was ik slechts een levend CV geweest. Ik vertelde nog eens dunnetjes wat al in mijn resumé stond. Een ongelukkig denkfoutje. De werkgever had mijn CV tenslotte al gelezen. De beste mensen wilden juist weten wie er voor hen zat. Ze wilden MIJ zien.


Streepje voor

Om je werk goed te kunnen doen, heb je bepaalde ‘technische’ vaardigheden nodig. Bijvoorbeeld dat je kunt werken met systemen en dat je de nodige vakinhoudelijke kennis bezit. Dit zijn je hard skills. Maar om die vaardigheden te vertalen naar succes, heb je ook soft skills nodig.

Wat houden soft skills in? Bijvoorbeeld hoe je communiceert, in een team samenwerkt en reageert op een hoge werkdruk. Hoe proactief je bent en hoe je met problemen omgaat. Hoe goed jij je kunt aanpassen aan veranderingen. En sta je wel of niet energiek en positief in je werk?

Die persoonlijke en sociale vaardigheden maken het verschil. Raad eens waarvan een werkgever overeind schiet met een opgetogen ‘die moeten we hebben’?

Zo word je een solliciteerheld

Zo kwam het dat ik (na een paar dagen op de bank met mijn hoofd onder een deken) eens ging nadenken over mijn zachte vaardigheden. En wat die vaardigheden zeggen over mijn kwaliteiten. Veel mensen vinden dat lastig om te definiëren. Ik kwam er ook niet echt uit. Tot ik begreep dat één slimme vraag veel duidelijk maakt.

Bedenk eens hoe je in je werk staat en vraag jezelf:
wat zegt het over mij dat ik …

Een paar fictieve voorbeelden

Wat zegt het over mij dat ik veel vakkennis heb? Antwoord: ik ben nieuwsgierig, bijt me vast in dingen en wil alles doorgronden.

Wat zegt het over mij dat ik een uurtje overwerk tot het werk af is? Antwoord: ik ben betrokken, wil goede prestaties afleveren, ben zorgzaam, voel me verantwoordelijk.

Wat zegt het over mij dat ik nieuwe ideeën inbreng? Antwoord: ik ben creatief, ik ben proactief, ik ben daadkrachtig.

Zo maak je de vertaling naar kwaliteiten. En dan volgt die baan bijna als vanzelf.


ook

interessant