Techneuten zijn de rebellen van de hedendaagse arbeidsmarkt


  • 13 juli 2017
  • Freek van Kraaikamp

Techneuten zijn stevig in trek in de huidige arbeidsmarkt. Maar kampen tegelijkertijd met een hardnekkig imagoprobleem. We houden ze voor stoffige, soms ietwat autistische studiebollen. Ze communiceren amper en doen saai werk. Maar in werkelijkheid zijn techneuten échte rebellen!

Er is een hoge (en stijgende) vraag naar techneuten. Tel dat eens bij elkaar op. Stijgende vraag + slecht imago = prachtige toekomstkansen voor high potentials in de techniek. En ik zal je een van mijn guilty pleasures vertellen: ik heb een groot zwak voor techneuten. Laat me je uitleggen waarom.

Niet lullen maar poetsen

Techneuten zijn in mijn ogen de Rotterdammers van de arbeidsmarkt. Waar professionals in commerciële en op communicatie gerichte beroepen vooral veel praten, werken techneuten volgens de alom bekende Rotterdamse uitspraak: ‘Niet lullen maar poetsen’.

Want de techneut, die maakt iets tastbaars. En dat is fantastisch. Of het nu een app is, de aanleg van een ingenieus kruispunt, de bouw van een gigantisch flatgebouw of een heel mobiel telecom netwerk. Ze maken gewoon serieus uit wat je kunt zien, vasthouden en bewonderen. Dat is toch prachtig?

Echt iets kunnen

Waar de rest van ons (inclusief de schrijver) vaak een generalist is, kan de techneut ook écht iets. Ik las laatst een artikel over ‘de slashie’. Volgens die term ben ik coach/auteur/columnist/spreker/etc. De techneut gaat juist vaak keihard tegen de stroom in door zich te specialiseren in één ding. In plaats van alles een beetje, kunnen veel techneuten één ding juist heel erg goed.

Het is dus tijd om dat clichébeeld van de techneut eens te heroverwegen en serieus open te staan voor een carrière in de techniek.

Dat de vooruitzichten voor techneuten helemaal niet verkeerd zijn gaf het Financieele Dagblad in een artikel al eerder aan. 32% (!) van de techneuten wordt één of meer keer per week gevraagd naar interesse in een andere baan. Sommigen hebben daarom zelfs al hun LinkedIn-account offline gehaald.

Wereld aan je voeten

En om het laatste vooroordeel maar even stuk te slaan. Dit zijn dus echt niet allemaal stoffige bedrijven. Wat dacht je van Jaguar die momenteel 5.000 technici aan het werven is? Door het gebrek aan technici in het Verenigd Koninkrijk is Jaguar nu zelfs over de grens aan het werven.

Met de huidige krapte op de wereldwijde arbeidsmarkt ligt de wereld voor techneuten aan hun voeten. Letterlijk en figuurlijk. Zoek je het niet zo ver van huis en wil je weten wat de beste technische bedrijven van ons land zijn? Monsterboard zocht het voor je uit.

Vruchten plukken

José Brenninkmeijer (Directeur van ManpowerGroup Nederland) zegt in het Financieele Dagblad dat de vraag naar techneuten de komende jaren alleen maar blijft stijgen. ‘De vraag naar technici is groot en dat zal ook zo blijven, ondanks de snelle robotisering en automatisering waar deze sector mee te maken heeft’, verwacht Brenninkmeijer. ‘De vraag zal alleen verschuiven naar technici die snel kunnen leren en over vaardigheden beschikken die aansluiten op gerobotiseerde processen.’

Het is dus tijd om je clichébeeld af te stoffen. Eigenlijk zijn techneuten de rebellen van de hedendaagse arbeidsmarkt. Met een wereldwijd stijgende vraag en een grote krapte lijken zij als geen ander de vruchten te plukken van de veranderende arbeidsmarkt van de komende jaren. Dus pak je kans, nu het nog kan!


ook

interessant