Werk en privé in balans? Vergeet het maar!


  • 7 augustus 2017
  • redactie YOUNG

Een goede life balance? Onrealistisch, vindt TEDx spreker Dan Thurmon. “We beat ourselves up in the pursuit of this idea of balance, thinking that if we work hard enough, or smart enough, or long enough, that we can get to this moment where it all evens out.” Maar zo werkt het niet. “You will never achieve perfect balance.” Dan Thurmon pleit juist voor opzettelijk uit balans zijn.

Bewust of onbewust lopen de verschillende onderdelen van je leven al in elkaar over. Je beantwoordt een appje van je lief of goede vriend terwijl je aan het werk bent. Je bereidt nog even die meeting voor thuis op de bank. Je kletst met je collega’s over je heerlijke weekendje naar Parijs. Je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling op de werkvloer. Vervolgens voel je je uit balans.

Kiezen is niet het antwoord

Maar de realiteit is dat je continu ballen in de lucht houdt. En probeert te jongleren met de verschillende onderdelen van je leven. Je werk, relaties, lichamelijke gezondheid, mentale gezondheid, hobby’s. We denken vaak dat we moeten kiezen voor het een of ander om in balans te komen. Maar kiezen vóór iets, is kiezen tégen iets anders.

Als je in hokjes zoals ‘werk’ en ‘relaties’ denkt, verlies je beslist iets dat belangrijk is. Er gaan tenslotte maar 24 uur in een dag en dus ga je bezuinigen op bijvoorbeeld ‘gezondheid’ of ‘hobby’s’. Een fatale denkfout. Juist dan raak je verder uit balans.

Je hebt maar één leven

Hokjesdenken werkt niet. Het leven bestaat helemaal niet uit onderdelen die strak afgekaderd zijn. Alles is met elkaar verbonden. Via jou. Je hebt niet vijf verschillende levens die je in een leven probeert te proppen. Je hebt maar één leven. De kunst is wat jij wilt met elkaar te verbinden en te integreren. En kansen te zien om te doen wat jij werkelijk belangrijk vindt. Dan Thurmon vertelt je hier meer over in deze inspirerende TEDx Talk. Een aanrader!

redactie YOUNG

redactie YOUNG


ook

interessant